igapäev,  Söök&Jook

Virsikukaste riisi ja kana kõrvale

Ma mäletan, et kui ma pisem olin, siis ma sõin kuskil riisi koos mingisuguse kollaka kastmega ja see maitses ülihästi. Aastaid unistasin ma sellist kastet uuesti saada ja minu jaoks oli täielik saladus, mis kastmega tegu oli. Kuni ma kuidagi avastasin sellise asja nagu karri. Jep, see oli karrikaste ja sellest ajast saati on karri üks mu lemmikuid maitseaineid üldse. See maitseb lihtsalt nii hästi ja kõige enam meeldibki mulle sellega maitsestada riisi ja kana.

Ükskord, kui ma olin parajasti poes ostmas vajalikke aineid, et valmistada perele üks maitsev riisi, karrikastme ja kana õhtusöök, tekkis mul ühtlasi ka mingisugune kummalise magusa nüansi isu. Karrikaste tundub mulle alati üsna magusa mekiga miski pärast, aga ma tahtsin sinna järsku midagi.. mahlast nagu juurde lisada, et kastmel mingit särtsu juures oleks. Olin parajasti konservtoodete riiulite vahes ja järsku leidsin ma end mõttelt, et oh, lisaks karrikastmele konservvirsikuid. Nõnda see virsikukonserv ostukorvi rändas ja virsikud omakorda kastmesse.

Ja see sobis imeliselt! Keio kiitis. Annabel ei saanud vist üleüldse aru, et tegu on tegelikult nn “soolase” toiduga ja sõi samuti isuga (mis tähendab alati, et toidutegemine õnnestus). :D

Kord käis mul sõbranna külas ja küsis üsna skeptiliselt: “Mida sa nende virsikutega teed? Lisad kastmesse?” aga hiljem kui temagi toitu mekkis, kiitis ta seda mitmel korral ja ütles, et ta poleks elu sees millegi sellise peale tulnud, aga tuleb tõdeda, et no ikka üliiiihea!

Täna leidsin ma, et pole ammu riisi ja kana teinud ja see sama toiduke sai jälle valmis meisterdatud. Ja kuna see on tõesti väga hea, siis ma tahan teilegi seda näidata ja ma TAHAN, et te ka seda teeksite ja prooviksite (see on käsk :D)!
IMG_7147-1

Keetke valmis riis ja soovi korral ostke mingi lihh ka juurde. Võite küpsetada ahjus kana, osta mingi kanašnitsli või teha šašlõkki või mis iganes, mis te tunnete, et tahaks nagu sinna riisi kõrvale veel süüa. Mina küpsetasin ahjus konjakisinepis marineeritud kanakoivakesi.

Kastme tegu on imelihtne. Järgige lihtsalt täiesti tavalist valge kastme retsepti, mida te valge kastme tegemisel kasutate. See on igal ühel vist erinev. Kes teeb võiga ja kes hapukoorega ja kes jahuga. Mina näiteks ei oska valget kastet muudmoodi teha kui jahu ja vahukoorega.

Valmistamine:
Kõigepealt lisage pannile virsikud (lõigake poolikud konservvirsikud väikesteks kuubikuteks), laske nad kergelt soojaks (ärge väga hakake neid läbi praadima) ja siis tehkegi edasi täpselt nii nagu muidu valge kastme tegemisel talitate. Maitsestage ohtralt karriga, et ilus kollane värv tuleks ja muidugi ka soola ja pipart ja valmis ta ongi.

Minu valmistamisviis (jahukastmena):
Keda aga ikkagi huvitab VEEL täpsemalt, et kuidas mina oma jahukastet teen siis:
1) Lisa 1 konservpurk virsikuid ja soojenda neid veidi pannil.
2) Lisa umbes 1 supilusikatäis nisujahu ja sega see virsikutesse ära.
3) Lisa peale 400ml vahukoort ja sega
4) Lisa vastavalt maitse-eelistustele soola ja tibake pipart. Ja muidugi karrit (umbes 1 supilusikatäis). Sega.
5) Lase kastmel keema tõusta ja keeda seda siis madalal kuumusel kuni segades näed, et see on hakanud paksenema.

Ja valmis ta ongi!

Ühesõnaga, kui te pole iial selle peale tulnud, et virsikut “soolase” toidu juures kasutada, siis proovige ära. Äkki maitseb teilegi. Minul on hetkel kõht igatahes seda headust täis. :)
IMG_7142-1

5 kommentaari

Leave a Reply

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga